verstoppingen in huis

Is rioollucht in huis schadelijk voor je gezondheid?

Heb je last van stinkende rioollucht (rioolstank) in je huis? Dat is ten eerste natuurlijk heel vervelend want er blijft een hele penetrante lucht in je huis hangen. Maar is deze rioollucht in huis ook schadelijk (voor je gezondheid). Het simpele antwoord op deze vraag is JA. In dit artikel leggen we je uit hoe dat komt en ook waarom het goed is dit snel aan te pakken.

Waar bestaat rioollucht uit?

In eerste instantie denk je misschien: vervelend die rioollucht maar ik heb er nog niet zoveel last van. Totdat de stank echt niet meer te houden is en je het op laat lossen door een ontstoppingsbedrijf. We adviseren je toch echt om meteen in actie te komen op het moment dat je rioollucht in je huis ruikt. Dat komt omdat rioollucht bestaat uit verschillende gassen die ongezond zijn voor je lichaam op het moment dat je ze in ademt. Methaan en waterstofsulfide zijn de belangrijkste gassen. En die laatste is heel gevaarlijk. Dit is namelijk een giftig gas! Inademing van hoge concentraties kan leiden tot diverse klachten, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Longembolie
 • Bewusteloosheid
 • Irritatie en schade aan ogen
 • Aantasting van reukvermogen
 • Overlijden

Wat geeft rioollucht in huis aan?

Rioollucht in huis geeft in ieder geval aan dat zich ergens problemen voordoen. Dat kan in je eigen huis zijn, bij de buren of in het gedeelte van het riool dat door de gemeente beheerd wordt. Hieronder staat een opsomming van mogelijke oorzaken van die vervelende rioollucht:

 • scheuren of verzakkingen in het riool waardoor er gassen uit het riool ontsnappen
 • een verstopt riool waardoor alles in het riool blijft zitten
 • verstopping van de ontluchtingskoker
 • een verstopping of lekkage in het gedeelte van het riool dat door de gemeente beheerd wordt
 • rioollucht die via openstaande deuren en ramen binnen komt, bijvoorbeeld vanaf de buren

Locatie van de rioollucht?

Er zijn diverse punten in het huis waar er rioolstank kan ontstaan. De locatie zegt vaak al iets over de mogelijke oorzaak. Bevindt de rioolstank zich bijvoorbeeld in de badkamer dan kan er iets aan de hand zijn met de afvoer van de wastafel, douche of bad. Merk je dat het water minder makkelijk wegloopt? Dat zijn vaak de eerste tekenen van een beginnende verstoppingen. Maar we zien ook vaak problemen met de sifon, in de volksmond vaak zwanenhals genoemd. Op het moment dat deze droog komt te staan kan er rioollucht het huis binnen dringen. Dit zien we vaak bij plekken waar er lang geen water gebruikt is. Het water in de zwanenhals verdampt dan en daarmee verdwijnt de natuurlijke barrière.

Ook kan het zo zijn dat de rioollucht in het hele huis hangt. Dan is het lastiger te bepalen. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld een verstopt riool onder het huis. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een verzakking in het rioolsysteem. En wie zien ook vaak ontluchtingsproblemen in de kelder of de kruipruimte. Dan kan de stank niet het huis verlaten.

Samenvattend

Op de vraag “Is rioolstank slecht voor je gezondheid” kunnen we volmondig JA zeggen. Dit komt door de (giftige) gassen die vrij komen en allerlei gezondheidsklachten kunnen geven. Er zijn diverse oorzaken die rioollucht in huis veroorzaken. Het kan van buitenaf komen maar meestal komt het van je eigen riool. Zorg ervoor dat je snel de oorzaak gaat onderzoeken om zo verdere problemen te voorkomen. Zelf kun je nog wel iets doen tegen die vervelende lucht: zorg ervoor dat je ramen en deuren zoveel mogelijk open zet (tenzij de stank van buitenaf komt uiteraard). Op deze manier kan het ontsnappen.

Contactgegevens

Hendriks Riooltechniek
Etruskensweg 34
5349 AZ Oss

0412 – 857 324
06 – 28179557
info@hendriksriooltechniek.nl

Terugbelverzoek

logo van Hendriks Riooltechniek uit Oss

Hendriks Riooltechniek is een professioneel ontstoppingsbedrijf. Vanuit onze thuisbasis Oss zijn we veelal actief in de regio Nijmegen, Tiel, Den Bosch, Uden en natuurlijk Oss. Dankzij onze geavanceerde apparatuur zijn we in staat om diverse verstoppingen te lokaliseren en te verhelpen. Heeft u last van wc verstopping en wilt u dit graag laten verhelpen? Wij komen graag langs om de oorzaak te bepalen en het op te lossen. En mocht u graag een blik willen werpen op ons werk. We hebben diverse projecten beschreven. Heeft u meteen een beeld van onze werkwijze.

Heeft u vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in.