Rioolvliegjes in huis? Daar zit misschien wel een verstopping!

Heeft u last van die vervelende rioolvliegjes in huis? Deze wilt u natuurlijk zo snel mogelijk uit uw woning. Zeker op het moment dat je weet dat deze beestjes enorm ambitieus zijn. 1 vrouwelijk rioolvliegje kan iedere dag namelijk wel 200 eitjes leggen. En tegen de tijd dat u ze gaat zien zijn er al velen aanwezig. Ze nestelen zich in beginsel namelijk op plekken waar je ze nog niet kunt zien. Maar op het moment dat de kolonie groot genoeg is dan ziet u ze echt in uw woning.

Maar het zijn ook nuttige diertjes! Hoezo zul je denken? Ik heb er voornamelijk last van. Nou dat zit zo. Rioolvliegjes gaan op zoek naar plekken waar al enige tijd restafval ligt. Restafval gaat naar verloop van tijd rotten en in combinatie met vocht leidt dit al snel tot (enorme) stankoverlast. En deze omstandigheden vinden rioolvliegjes erg fijn. Maar waar zit het nuttige deel nu zul je denken. Restafval ontstaat niet zomaar. Het duidt vaak op verstoppingen, een kapotte riolering of bijvoorbeeld ondergelopen kruipruimtes (gevolg van kapotte riolering). En daarmee hebben rioolvliegjes een signaalfunctie.

Hoe herken je rioolvliegjes

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden dus als onderstaande foto lijkt op datgene je tegen komt dan heb je rioolvliegjes:

rioolvliegjes bestrijden

Mocht je overigens denken dat rioolvliegjes vliegen zijn dan zit je mis. Officieel behoren ze tot de muggensoorten. De officiele naam is mugmot maar het beestje heeft diverse andere namen gekregen in de loop de tijd: motvliegje, drekvliegje of aalputmotje.

Waar bevinden rioolvliegjes zich?

Rioolvliegjes vind je in en rond het huis. Zoals we al aangaven zitten ze op warme, vochtige plekken en/of plekken waar er veel restafval te vinden is (en bij een verstopping heb je vaak te maken met restafval). De reden dat ze deze plekken opzoeken is omdat deze plekken ideale broedplekken. Denk specifiek aan bijvoorbeeld vijvers, regentonnen, mesthopen, kruipruimtes, dakgoten (die niet schoongemaakt zijn), toiletafvoer, doucheafvoer of de afvoer van de badkuip en/of wasbak.

Pas op voor bacteriën?

Motmuggen steken weliswaar niet maar ze dragen wel bacteriën met zich mee. Dit komt uiteraard door de locaties waar ze zitten maar ook hun bouw. De vleugels van deze rioolvliegjes zijn namelijk goed behaard. En aan deze haren zitten vele bacteriën die ze over kunnen brengen of mensen en dieren. Hier kun je flink ziek van worden en dat is het laatste waar je op zit te wachten. Daarnaast bezorgen deze beestjes je flink wat overlast. Het geeft ook nog een erg onsmakelijk beeld. Het is niet fijn om mensen op bezoek te krijgen op het moment dat bijvoorbeeld je toilet vol zit met deze rioolvliegjes.

Mogelijke verstoppingen laten verhelpen

Heb je last van rioolvliegjes en wil je deze graag laten bestrijden. Begin dan met het vaststellen van potentiële verstoppingen. Afhankelijk van de locatie waar de vliegjes zich bevinden kunnen we kijken naar de meest logische plek waar een verstopping aanwezig is. Met behulp van een camera kunnen we je afvoerstelsel in kaart brengen. Daarnaast hebben we diverse andere methodes om mogelijke verstoppingen te ontdekken en te verhelpen. Op het moment dat een mogelijke verstopping verholpen is is het nog zaak dat de bestaande rioolvliegjes uit de weg geruimd moeten worden. Enkele tips:

  • Putten goed afsluiten met een deksel
  • Rioolproblemen, zoals kleine scheurtjes in de leidingen, dienen zo snel mogelijk verholpen te worden
  • Maak je dakgoot regelmatig schoon. Bladeren die in een dakgoot vallen gecombineerd met modder die erin terecht komt vormen een hele goed basis voor rioolvliegjes
  • Zorg ervoor dat de kruipruimte in je huis (als je deze hebt) zo droog mogelijk blijft.

Contactgegevens

Hendriks Riooltechniek
Etruskensweg 34
5349 AZ Oss

0412 – 857 324
06 – 28179557
info@hendriksriooltechniek.nl

Terugbelverzoek

logo van Hendriks Riooltechniek uit Oss

Hendriks Riooltechniek is een professioneel ontstoppingsbedrijf. Vanuit onze thuisbasis Oss zijn we veelal actief in de regio Nijmegen, Tiel, Den Bosch, Uden en natuurlijk Oss. Dankzij onze geavanceerde apparatuur zijn we in staat om diverse verstoppingen te lokaliseren en te verhelpen. Heeft u last van rioolvliegjes en wilt u graag laten controleren of dit door een verstopping komt? Wij komen graag langs om te bekijken of dit het geval is. En mocht dit zo zijn dan kunnen we het uiteraard ook verhelpen.

Heeft u vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in.