verstoppingen in huis

Verstoppingen in huis, vaak zitten ze op deze plekken

Overal in huis kunnen verstoppingen ontstaan. Toch zien we vaak dat verstoppingen in huis op bepaalde plekken ontstaan ontstaan zoals de keuken en de badkamer. Maar hoe komt dit nu precies? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

In de keuken en badkamer staan verreweg de meeste apparaten die aangesloten zijn op het leidingwerk. Denk aan wasbakken, w.c.’s, hangende toiletpotten, douches, maar ook de apparaten die doorgaans in de keuken staan, zoals een vaatwasser en/of afwasmachine, de keukenafvoer met daaronder de sifon, of anders wel de cv zelf die voor problemen zorgt.

Verstoppingen in de keuken

Verstoppingen in de keuken komen vaak voor. De meest voorkomende plekken waar in de keuken de verstoppingen ontstaan zijn in:

 • De afvoerbak/spoelbak
 • De spoelbak
 • De vaatwasser
 • Het sifon

De afvoerbak/spoelbak

De spoelbak krijgt het vaak flink te verduren. Grote etensresten worden met gemak door de spoelbak richting het riool gestuurd. Helemaal verkeerd natuurlijk. In de afvoerbak zelf, in het sifon of verderop in de leiding kan op een zeker moment de verstopping ontstaan. Het is goed om (grote) etensresten eerst in de vuilnisbak te doen. Daar bovenop kun je een zeefje plaatsen die grotere stukken opvangt. Bij moderne keuken is dit vaak onderdeel van de spoelbak.

De vaatwasser

Een stijger, met stip, zou je bijna opmerken. Mensen laten na om hun borden te schonen. De etensresten vormen een probleem in de afvoer van de vaatwasser en de rekensom is gauw gemaakt. Let dus op dat je grote brokken etensresten niet zomaar in de vaatwasser achterlaat!

Het sifon

Onder het aanrecht hangt een sifon, om de rioollucht van buiten tegen te gaan. Een sifon wordt ook wel zwanenhals of waterslot genoemd. De sifon raakt redelijk vaak verstopt omdat het afvalwater er een beetje een omweg moet maken. Soms kan het onderste stuk van de sifon met de hand worden losgedraaid en is een verstopping eenvoudig te verhelpen. Maar niet alle modellen werken op dezelfde manier. Bij robuustere modellen moet er een waterpomptang aan te pas komen.

Verstoppingen in de badkamer

In de badkamer ontstaan ook vaak verstoppingen. De meeste doen zich voor in of bij:

 • De wastafel
 • Het toilet
 • Het bad
 • De douche
 • De wasmachine

De wastafel

Persoonlijke hygiene en verzorging gaat gepaard met restproducten. Denk bijvoorbeeld aan de haren die u van een scheermes verwijderd. Waar laat u die? Of het touw waar u uw tanden mee flost? Om te voorkomen dat toiletten of wasbakken oorzaken worden van een verstopping, dient u er juiste gebruiksnormen erop na te houden.

Het toilet

De oorzaken van een toiletverstopping zijn legio. Er kan teveel papier gebruikt zijn, maar ook kunnen andere oorzaken als etens- en zeepresten zijn die doorstroming verhinderen. Onverwachte oorzaken als kinderspeelgoed dat per ongeluk in de pot zijn gevallen is ook mogelijk.

In sommige gevallen kun je de verstopping zelf verhinderen met een plopper of wat soda, om de pot door te spoelen. Werken deze methodes niet, dan dient u de hulp van een loodgieter in te schakelen, die met een mechanische ontstopper of een ontstoppingsveer meestal het probleem kan verhelpen.

Het bad

Vuil-, haar- en zeepresten kunnen ook het afvoerputje van het bad doen dichtslippen. En het wil ook regelmatig voorkomen dat mensen hun bad gebruiken als toilet. Dat is niet zo handig omdat om deze manier urinesteen kan ontstaan. De oorzaak kan ook dieper in het riool liggen. Een ontstoppingsveer moet dan oplossing brengen.

De douche

Als water in de douche niet meer wegloopt, kun je van een verstopping spreken. Het zijn meestal haren en zeepresten die zich samenklonteren. Je krijgt dan een lekkere slijmerige substantie die gemakkelijk een verstopping kan veroorzaken. Is de verstopping zo hardnekkig dat deze met een plopper of met een vloeibaar ontstoppingsmiddel niet is op te lossen, dan dient u professionele hulp in te schakelen.

De wasmachine

Een verstopte afvoer van een wasmachine is een regelmatig voorkomend iets. Tegenwoordig wassen we steeds vaker op lage temperaturen, wat een goede zaak is voor het milieu. Echter kan dat ervoor zorgen dat niet alle zeepresten goed oplossen, zodat u eens in de zoveel tijd de wasmachine op minimaal zestig graden dient te gebruiken.

De verstopping is te verhelpen met kokend water door de afvoer te gieten, een kwartier baking soda en azijn op de afvoer te laten inwerken en vervolgens de ontstoppingsveer te gebruiken om de verstopping los te duwen. De afvoer van de wasmachine heeft ook een sifon, die losgedraaid moet worden.

Verstoppingen in de ruimte waar de cv-ketel hangt

Het belang van het onderhoud aan de cv-ketel wordt onderschat. De kennis en veiligheid ten aanzien van de ketel in Nederland is ondermaats. Veel van de ketels hebben nog nooit een onderhoudsbeurt gehad en een aantal van die ketels zijn zo verouderd dat ze gevaarlijk kunnen worden. Regelmatige controle is van belang om levensbedreigende ongelukken te voorkomen. Volgens de Nederlandse Brandweer eist koolmonoxidevergiftiging gemiddeld jaarlijks elf levens.

De afvoerslang van de cv-ketel

De afvoerslang van de cv-ketel kan bijvoorbeeld verstopt raken. Dit kan komen door een te hoge kalkconcentratie in het water. Het gaat waarschijnlijk om het condenswater dat moet worden afgevoerd, maar dat op een of andere manier wordt belet.

De sifon van de cv-ketel

De sifon scheidt de gassen van elkaar door water. Dit wordt een waterslot genoemd. Het zorgt er ook voor dat je geen open verbinding hebt met het riool. Het houdt dus stank tegen, maar ook eventueel gevaarlijke gassen uit het riool, zoals methaan.

De ketel

Het is heel belangrijk om een verstopping in de cv-ketel zo snel mogelijk te verhelpen. Er kan een gevaarlijke situatie ontstaan.

Samenvattend

Er zijn veel plaatsen waar verstoppingen in huis op kan treden. De meest voorkomende plaatsen zijn:

 • In de keuken: bij de afvoerbak, spoelbak, de vaatwasser en de sifon.
 • In de badkamer: bij de wastafel/ wasbak, het toilet, het bad, het doucheputje of wasmachine.
 • Bij de cv-ketel: in een afvoerslang, een sifon of in de ketel zelf.

Een huis heeft als hoofdfunctie om in te leven en daar gaat slijtage mee gepaard. Alles wordt ouder, is onderhevig aan de tijd, aan het weer en aan de mate waarin de materialen gebruikt worden.

Contactgegevens

Hendriks Riooltechniek
Etruskensweg 34
5349 AZ Oss

0412 – 857 324
06 – 28179557
info@hendriksriooltechniek.nl

Terugbelverzoek

logo van Hendriks Riooltechniek uit Oss

Hendriks Riooltechniek is een professioneel ontstoppingsbedrijf. Vanuit onze thuisbasis Oss zijn we veelal actief in de regio Nijmegen, Tiel, Den Bosch, Uden en natuurlijk Oss. Dankzij onze geavanceerde apparatuur zijn we in staat om diverse verstoppingen te lokaliseren en te verhelpen. Heeft u last van wc verstopping en wilt u dit graag laten verhelpen? Wij komen graag langs om de oorzaak te bepalen en het op te lossen. En mocht u graag een blik willen werpen op ons werk. We hebben diverse projecten beschreven. Heeft u meteen een beeld van onze werkwijze.

Heeft u vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in.