Wat is een fison

Wat is de functie van een sifon?

De functie van een sifon is dat hij de stank tegen houdt, waardoor deze niet uit het riool komt. Een sifon is eigenlijk een waterslot. Een waterslot zoals wij dat allemaal wel kennen zit in het toilet. Het water wat in de toiletpot achterblijft, zorgt ervoor dat de rioollucht in het riool blijft. En niet in huis terecht komt. In de toiletpot zit een zwanenhals, dat principe wordt veelvoudig gebruikt in verschillende vormen en designs.

Er zijn verschillende types en vormen sifons voor wasbakken verkrijgbaar, zo heb je een:

  • Bekersifon
  • P-sifon
  • Buissifon
  • U-sifon
  • S-sifon

Dat er verschillende types en designs zijn kun je in ieder huis wel zien. Onder de wasbak van een keuken zal een standaard sifon zitten. Dan onder een wasbak van de badkamer. Sifons die in het zicht hangen kunnen er wat luxer uit zien, dan sifons die ergens achter hangen. Waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een sifon, of de afvoer de vloer of muur ingaat. Dit bepaald het type sifon dat geplaatst kan worden en welk type niet. Wanneer je afvoer zich in de muur bevindt, dien je rekening met de hoogte van de afvoer te houden. De buis vanaf het sifon naar de muur, moet bij de muur iets lager zitten. Dan loopt het water altijd goed af en voorkom je dat je afvoer sneller verstopt.

Verschil tussen een bad sifon en een douche-sifon.

Het sifon voor onder een douchebak verschild met die van een wasbak, omdat een douche-sifon een verlaagt sifon is. Dit komt, omdat er bijna geen ruimte zit onder een douchebak. Je kunt douche sifons krijgen in verschillende maten, dat is afhankelijk van het gat in de douchebak. Een bad sifon is ook een verlaagd sifon, maar hier zit nog een aansluiting aan. Een bad heeft een overloop om te voorkomen dat het bad overloopt, bij het vergeten van de kraan. Deze overloop van het bad is gekoppeld aan het sifon met een buis of een slang.

  • Douche sifon
  • Badsifon met stop
  • Badsifon met draaiknop

In een badsifon met draaiknop zit een waste-inrichting. Deze waste-inrichting is gekoppeld aan een kabel die naar de draaiknop gaat. Door aan de draaiknop te draaien komt de stop omhoog of omlaag, net welke richting er gedraaid wordt.

Stankafsluiter in een draingoot van de douche.

In een draingoot met een zij aansluiting zit een bakje, dat aan de onderkant open is en aan de zijkant een rond buisje heeft. Het water moet onder het bakje door om in de iets hogere afvoer te komen. Het laagje water wat in de drain achter blijft is het waterslot, deze sluit de rioollucht af van de badkamer. De stankafsluiter van een draingoot met een onder aansluiting. Is een bakje met een soort van trechter die in de afvoer van de drain geplaatst wordt.

Een sifon wat weinig wordt gebruikt gaat stinken.

Helaas heeft de constructie waarbij het lagere gedeelte altijd gevuld is met water ook een nadeel, aangezien zich hierin in de loop der tijd vuil, haren en andere ongeregeldheden, zoals vet op kunnen hopen. Op den duur kan dit leiden tot verstoppingen en minder frisse lucht.

Contactgegevens

Hendriks Riooltechniek
Etruskensweg 34
5349 AZ Oss

0412 – 857 324
06 – 28179557
info@hendriksriooltechniek.nl

Terugbelverzoek

logo van Hendriks Riooltechniek uit Oss

Hendriks Riooltechniek is een professioneel ontstoppingsbedrijf. Vanuit onze thuisbasis Oss zijn we veelal actief in de regio Nijmegen, Tiel, Den Bosch, Uden en natuurlijk Oss. Dankzij onze geavanceerde apparatuur zijn we in staat om diverse verstoppingen te lokaliseren en te verhelpen. Heeft u last van wc verstopping en wilt u dit graag laten verhelpen? Wij komen graag langs om de oorzaak te bepalen en het op te lossen. En mocht u graag een blik willen werpen op ons werk. We hebben diverse projecten beschreven. Heeft u meteen een beeld van onze werkwijze.

Heeft u vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in.