Wat is urinesteen en hoe wordt het verwijderd

Wat is urinesteen?

Urinesteen, wel eens van gehoord? Waarschijnlijk niet maar het feit dat je graag wilt weten wat het is komt wellicht door het feit dat je er nu (wellicht) last van hebt.

Urinesteen ontstaat op het moment dat minerale zouten uit de urine zich (te samen met aanwezige kalken) gaan hechten aan oppervlaktes. Dit is logischerwijs vaak op het toilet. De minerale zouten bestaan uit verschillende type zouten zoals magnesium, natrium, kalium en fosfor.

De zouten zijn onmisbaar voor levende wezens. Ons lichaam gebruikt wat het nodig heeft en de rest wordt afgevoerd via, je raadt het al, onze urine.

Hoe herken je urinesteen?

Herken je de gele waas die je in een toiletpot onder het wateroppervlak tegenkomt? Je zou denken dat er niet goed schoongemaakt is maar als je de toiletborstel gaat gebruiken dan blijft het nog steeds zitten. Op dat moment heb je te maken met urinesteen.

Een ander signaal dat kan duiden op urinesteen is het minder makkelijk weglopen van het water of toiletpapier door de wc afvoer. Het wc papier kan zich namelijk gaan hechten aan de urinesteen in de afvoer.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die urinesteen af. Want het geeft geen fris gezicht en het is ook nog zo dat allerlei bacteriën zich gaan hechten aan de aanslag. En deze bacteriën verspreiden zich snel. Tijd voor actie dus want het laatste waar je op zit te wachten is een wc verstopping die (mede) veroorzaakt is door urinesteen.

Hoe haal je urinesteen weg?

Daar zijn een aantal middelen voor zoals antikalk producten, toiletreinigers en schoonmaakmiddelen. Maar voordat je aan de slag gaat eerst een tweetal tips:

  1. draag handschoenen want de aanslag van urinesteen is een ware bron van ziektekiemen. Het laatste waar je op zit te wachten bij het doen van dit klusje.
  2. schep water uit het toilet. Dit is het water dan altijd achter blijft. Nu kun je goed an de slag met je middelen.

Pak je schoonmaakmiddelen en laat dit even intrekken. Op het moment dat de aanslag week geworden is kun je het verwijderen. Dit kun je doen met een schraper. Het beste is om hier dan en houten of plastic schraper te gebruiken. Dit is ter voorkoming van schade aan het glazuur van het toilet.

Op het moment dat je dit gedaan hebt en het water loopt nog steeds niet goed weg dan is het probleem groter. In dat geval zal de afvoerbuis gecontroleerd moeten worden om te kijken naar de oorzaak.

Urinesteen in de afvoer

Als er veel urinesteen aanwezig is in de afvoer dan zal er een professioneel ontstoppingsbedrijf ingeschakeld moeten worden. Deze gebruiken diverse methodes, afhankelijk van de verstopping.

In het ergste geval zal de afvoerleiding vervangen moeten worden. Dit is een dure klus omdat er vaak demontage- en breekwerk bij komt kijken.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een schraper die door de afvoerbuis gaat. Hier wordt nog wel eens een ketting voor gebruikt die op en neer wordt gehaald. Een methode die niet zonder risico is. Er kunnen namelijk beschadigingen ontstaan aan de buis.

Tot slot kennen we het zogenaamde frezen. In dat geval wordt er gebruikt gemaakt van, je raadt het al, een frezer die het materiaal dat zich gehecht heeft aan de afvoerbuis weg haalt. Zoals bijvoorbeeld urinesteen. Je hebt verschillende type frezen voor diverse soorten leidingen. Denk bijvoorbeeld aan 75 mm of 200 mm.

Samenvattend

Urinesteen ontstaan doordat minerale zouten, die ons lichaam afscheid, zich hechten aan oppervlaktes. Je herkent het aan bruine aanslag die je moeilijk eraf krijgt. Op het moment dat dit alleen in het toilet zit kun je zelf proactief aan de slag met het verwijderen ervan. Op het moment dat het in de afvoer zit zal een professioneel ontstoppingsbedrijf dit moeten verwijderen. Hiervoor zijn verschillende technieken zoals het gebruik maken van een ketting, het frezen van de afvoer of compleet vervangen van de afvoer.

Contactgegevens

Hendriks Riooltechniek
Etruskensweg 34
5349 AZ Oss

0412 – 857 324
06 – 28179557
info@hendriksriooltechniek.nl

Terugbelverzoek

logo van Hendriks Riooltechniek uit Oss

Hendriks Riooltechniek is een professioneel ontstoppingsbedrijf uit Oss. Vanuit onze thuisbasis zijn we veelal actief in de regio Nijmegen, Tiel, Den Bosch, Uden en natuurlijk Oss. Dankzij onze geavanceerde apparatuur zijn we in staat om diverse verstoppingen te lokaliseren en te verhelpen. Heeft u last van wc verstopping en wilt u dit graag laten verhelpen? Wij komen graag langs om de oorzaak te bepalen en het op te lossen.

Heeft u vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in.